Äggstanning

Fyllning i paj och gratäng

Vad kan man använda äggstanning till? Jo, till både paj och gratäng och är en äggsmet som du fyller tillsammans med andra fyllningar. Den innehåller ägg, mjölk eller annan vätska som till exempel grädde, salt och peppar som man vispar ihop.

Laxpudding innehåller äggstanning

Ibland får man över både gravad och rökt lax och man ska ju inte kasta det. Självklart vill man inte äta lax i flera dagar. Som till exempel gravad lax med potatis och sås. Kort sagt varför inte ta hand om laxen och göra en laxpudding istället. Man kan använda både gravad och rökt när man gör puddingen. Det är både gott och enkelt att göra.

Äggstanning
Äggstanning

 

Det finns en hel del recept på laxpudding, men den ska vara enkel att göra och dessutom snabb. Så här kommer ett som jag brukar göra efter. När får lax över har man kanske färdigkokt potatis kvar också. Annars kan man förbereda det så man kan skiva potatisen när den är kall.

  • ca 250 g lax-gravad, rökt eller vad du har hemma
  • 900 g oskalad potatis
  • 1 gul lök
  • 1 kruka dill
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

 

  • Har du inte färdigkokt potatis så koka potatisen så den kan svalna lite.
  • Skala potatisen och skär den i en halv centimeters tjocka skivor
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Finhacka lök och dill
  • Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar
  • Smörj en form med lite smör. Har du en springform med löstagbara kanter så blir det fint om du ska servera den till fler
  • Börja lägg potatis i botten av formen. Fortsätt sedan med lax, lök och dill. Fortsätt sedan med samma ordning och sluta med potatis.
  • Häll över äggstanningen och skaka formen lite så att den hamnar mellan alla lager.
  • Klicka över smör överst
  • Sätt in i ugnen och låt den stå där i ca 45 minuter
Äggstanning
Äggstanning

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *